Digitenne-afspeellijst aanmaken voor VLC

De hoofdzenders van de Nederlandse publieke omroep, NPO 1, 2 en 3, worden gratis ongecodeerd uitgezonden via een digitaal ethersignaal (DVB-T). Dat zelfde signaal bevat een regionale tv-zender en landelijke en regionale radio, ook ongecodeerd. In de grensregio's met Duitsland en België kun je ook ongecodeerde signalen van over de grens ontvangen. Digitale ethertelevisie wordt vaak Digitenne genoemd, naar het bedrijf, inmiddels onderdeel van KPN, dat ook een gecodeerd commercieel pakket zenders via die weg aanbiedt. Je kunt overal usb-stickjes kopen, al vanaf een euro of tien, waarmee je de ongecodeerde zenders op je computer kunt bekijken. Dat brengt me tot het waarom van deze pagina.

Meestal is de tv-software die bij deze goedkope stickjes wordt geleverd niet geweldig, vaak instabiel en gretig in CPU- en geheugengebruik. Gelukkig kun je ook met de populaire mediaspeler VLC in combinatie met zo'n stickje prima tv-kijken. Je moet dan wel alle technische parameters van het signaal zelf correct opgeven. Daar heeft uiteraard niemand zin in, het vergt wat kennis en maakt zappen geen feest. Daarom heb ik op deze pagina een gereedschapje geklust om een VLC-afspeellijst voor de ongecodeerde zenders te maken.

Kies je regio, geef aan of je ook radiozenders in je lijst wilt en klik op 'Afspeellijst aanmaken'. Als je zelf kanaalnummers toevoegt, worden ze ook in de afspeellijst opgenomen. Voor zelf toegevoegde kanalen moet je bij het afspelen in het VLC-menu onder 'Afspelen > Programma' de zender van je keuze selecteren, omdat op een enkel kanaal meerdere zenders tegelijk worden uitgezonden.

In de buurt van de Duitse grens kun je de kanaalnummers 48, 46/57, 35, 55, 29 en 52 proberen, in de buurt van Vlaanderen 22 of 25 en WalloniŽ 45 of 56.

Getest met VLC versies 1.x en 2.x onder Windows.

Regio:
Ook radiozenders
Extra kanaalnummers (gescheiden door komma's):